Triphala

Triphala koostuu kolmesta hedelmästä: Emblica officinalis (Amalaki or Indian Gooseberry), Terminalia bellerica (Bibhitaki), ja Terminalia chebula (Haritaki). Triphalaa on käytetty ayurvedassa yli 1000 vuotta (1). Triphalaa suositellaan hyvän ruoansulatuksen tueksi ja se on luonnollisesti diureettinen auttaen sisäisessä puhdistuksessa.

Triphala on maultaan makea, hapan, pistävä, kitkerä ja supistava.

Amalaki on painava ja kuiva, ja sekä Haritaki, että Bhibitaki ovat ominaisuuksiltaa kevyitä ja kuivia (2).

Triphalassa on erityisen paljon antioxidantteja ja sitä on käytetty jo vuosisatojen ajan erilaisiin silmäsairauksiin ja kaihin hoitoon (Tillotson, 2001, p. 387). Koska se on hyvin koostettu kokonaisvaltainen yhdistelmä, se toimii hieman kaikkien doshien kanssa. Näin Vata, Pitta ja Kapha kaikki voivat hyötyä Triphalasta (Tillotson, 2001, p. 256).

Lääkäri Charak kirjoitti jo Charaka Samhitassa, että jos otat Triphalaa päivittäin hunajan ja gheen kanssa, se voi edistää pitkäikäisyyttä ja auttaa välttämään sairauksia. Tämä valmiste on Tridoshinen Rasayana, joka tarkoittaa, että se tuo pitkäikäisyyttä ja sen avulla voi tavoitella hyvää ja vahvaa terveyttä, sen sopien kaikille kolmelle doshalle (3).

Triphalaa voidaan käyttää ruoansulatuksen avuksi, kolesterolitasojen alentamiseen ja verenkierron parantamiseen. Triphalalla on tulehdusta laskeva vaikutus, se on antioxidanttinen ja voi ehkäistä Kariesta. Se voi myös laskea stressiä, auttaa painonpudotuksessa ja rasvanpoltossa, Triphalalla on mahdollisesti myös glukoosipitoisuuksia laskeva vaikutus ja se voi auttaa ehkäisemään kakkostyypin diabetesta (4).

  • A.K. Tillotson (2001) The one earth herbal source book. New York: Kensington Publishing Corp.