Pittan elementtejä ovat tuli ja vesi. Pitta-ihmiset ovat älykkäitä ja teräviä (joskus myös sanomisillaan). Parhaimmillaan Pitta on rakastava ja sydämellinen ja erittäin älykäs, mutta stressaantuneena he voivat olla ego-orientoituneita ja itsekkäitä. Pitta on eteenpäintyöntävä voima ja monilla menestyksekkäillä henkilöillä löytyy Pittan piirteitä. He ovat ihmisiä, jotka saavat aikaiseksi paljon ja eivät lepää, ennen kuin tavoitteet on täytetty. 

Pittan tunnistaa terävästä läpipiirtyvästä katseesta. Hän katsoo herkeämättä suoraan silmiin keskustelukumppaniaan, mikä voi joskus jopa tuntua toisesta osapuolesta liian läpitunkevalta. Pittalle ominaisia piirteitä ovat myös punertavat hiukset, pisamat ja normaali kehon rakenne. 

Ruoansulatusvaivat ja närästys ovat yleisiä Pittalla esiintyviä vaivoja. Pitta ei voi syödä tulista, rasvaista, suolaista tai kovin hapanta ruokaa ilman ruoansulatusongelmia. Pitta säätelee ruoansulatusta (Agnia). He eivät kestä kovin hyvin nälkää ja nälkä on usein todella voimakas ja äkillinen. Tämän vuoksi olisikin hyvä säilyttää säännölliset ruokailu-rytmit. Nälkäisenä he voivat olla todella ärtyneitä. 

Pitta on luonnostaan lämmin ja kaipaa viilentäviä elementtejä elämäänsä; niin mentaalipuolella, kuin rutiineihin ja ruokailuunkin. Pittalle sopivia ruoka-aineita ovat makeat, karvaat ja kutistavat vaihtoehdot. 

Etenkin kesä-aikaan Pittan tulisi välttää rankkaa urheilua ja auringossa olemista. Kuumuus ja muut epäsuotuisat elämäntavat voivat aiheuttaa Pittalle mm. aknea ja muita iho-ongelmia, migreeniä, ripulia, tulehduksia ja liiallista ärtymystä. 

Saunoessa Pittan on tärkeää suojata pää lämmöltä esimerkiksi märällä pyyhkeellä. Liiallinen saunominen aiheuttaa liikaa kuumenemista. 

Kunnianhimoisena stressaantunut Pitta saattaa polttaa itsensä loppuun ja burnoutit ovat Pittalle tyypillisiä. Koska he eivät lepää, ennen kuin ovat saavuttaneet tavoitteensa, kohtuuttomat tavoitteet ovat heidän mielenterveydellinen vaarallisia. Loppuun palaneena ainoa vaihtoehto on täydellinen lepo, jota he eivät ole itselleen aiemmin sallineet riittävissä määrin. Meditaatio ja rauhallinen jooga on kovaa liikuntaa parempi vaihtoehto stressaantuneelle Pittalle. 

Jos olet Pitta, muista:

  • Lempeyttä itseä ja muita kohtaan
  • Muista levätä
  • Pidä ateriarytmit säännöllisinä
  • Ei tulista, suolaista tai hapanta ruokaa
  • Suosi viilentäviä, makeita, karvaita ja kutistavia ruoka-aineita
  • Vältä liiallista kuumuutta ja paahtavaa aurinkoa
  • Vältä tupakkaa, kahvia, mustaa teetä ja alkoholia